Co je svatá trojice absintu?

Co je svatá trojice absintu?

říj, 17 2023

Trápění s Trojitou Svatou Absintu

Dobrá, takže jste tady proto, abych vám vysvětlil, co je to Svatá Trojice absintu, že? Je to takový věčný cyklus hodně pití, ještě více pití a pak trpení. Ale ne, vážně, existuje to, a já vám to právě teď prozradím. Ale předtím, než se do toho ponoříme, dovolte mi představit mým domácím mazlíčkům. Pes Max je můj věrný čtyřnohý kamarád, který rád vyvádí a hraje si s míčkem. A pak je tu František, můj papoušek, který je tak trochu vědec. Občas se mnou sdílí své myšlenky na téma absintu. Ale dost báchorek, pojďme se vrátit k absintu.

Magie zelené víly

To, co činí absint tak fascinujícím nápojem, není jen jeho silný obsah alkoholu, ale také jeho historie a kultura. Absint byl oblíbený u mnoha slavných umělců a spisovatelů, včetně Vincenta van Gogha a Oscara Wildea. A i když je dnes absint legální v mnoha zemích, stále existuje mnoho mýtů a pověstí o tomto tajemném nápoji. Ne že by to bylo cokoli, čemu by pes Max nebo František věřil. Jsou příliš chytří na to, aby podlehli takovým povídačkám. Což mě přivádí k našemu hlavnímu tématu: Co tvoří svatou trojici absintu?

Svatá Trojice Absintu: Anýz, Fenykl, Pelyněk

Takzvaná "Svatá Trojice" absintu je trojice bylin: anýz, fenykl a pelyněk. Tyto tři byliny tvoří základní recepturu absintu a jsou zodpovědné za jeho jedinečnou a silnou chuť. Anýz dodává absintu jeho charakteristickou sladkou a aromatickou chuť. Fenykl dodává komplexní, sladkou a mírně kořenitou chuť. Zatímco pelyněk, který je také hlavní ingrediencí absintu, přidává jeho typickou hořkou chuť a silný hořký zápach. Ale teď přichází zajímavá část: jak se tyto tři byliny spojí a vytvářejí ten zvláštní nápoj zvaný absint data?

Proces destilace: magie v akci

Když máte svou svatou trojici bylin, je čas je přivést k varu. Destilační proces absintu je věda sama o sobě, což je něco, co by mohl ocenit můj papoušek František, pokud by mu bylo dovoleno blízko k ohni. Ale bohužel, František musí zůstat na bezpečném místě, zatímco já vám popíšu, jak to funguje. První krok je macerace bylin v alkoholu. Bylinky jsou ponechány, aby se v alkoholu louhovaly po dobu několika hodin, čímž se uvolní jejich aromatické oleje. Výsledný bylinný alkohol pak prochází destilačním procesem, kdy se zahřeje a pak ochlazuje, což vede k vytvoření čistého, silného alkoholu, který je v podstatě absintem. Ale než se dostane do vaší sklenice, musí absint projít ještě jedním procesem: louhováním.

Louhování - finální krok k dokonalosti

Po destilaci je absint nezbytné vložit zpět do bylin k louhování, což je proces, kterýmu se říká také "coloring". Tento proces načerpá další chutě a barvy z bylin, které se přidají do destilátu, čímž dává absintu jeho typickou zelenou barvu a komplexní chuť. To je fáze, kdy se absint obvykle mění z průzračné tekutiny na mléčnou emulzi, když je přidána voda - to je důvod, proč se tomu říká "louching". To je také důvod, proč je absint tak často spojován s rituálem přidání vody a cukru přes speciální absintovou lžičku. Ale to je již příběh na jiný čas.

Takže tady máme: Svatou Trojici absintu. Ať už jste expert na absint nebo jen zvědavec, doufám, že jsem vám přinesl některé odpovědi. A pokud máte další otázky nebo připomínky, neváhejte se na mě obrátit. Maximálně jednou rukou, prosím, protože v druhé budu mít buď absint, nebo Maxovu vodítko. A pamatujte, bez ohledu na to, kolik bylin je v absintu, vždy si ho užívejte zodpovědně. Z pozdravem, Václav a mým malým čtyřnohým kamarádem Maxem a moudrým papouškem Františkem.

Komentáře